Fakkeltog og fredslysmesse


Sted: Rådhusparken (nedre)

 

Fredslyset kommer til Lillesand og vi markerer dette med fakkeltog i byen etter julegrantenning ved rådhuset. Fakkeltoget avsluttes ved Lillesand Kirke og her tar vi ansvar for en messe om fred.

Speiderne har viktige oppgaver i lysmessen så alle må stille!!     Dette er også en del av speidernes merkeprogram. De skal gå i prosesjon inn i kirken, hjelpe til med tekstlesing, lystenning osv.

Oppmøte:     Rådhusplassen lørdag 30. november

  • Kl 17.00. tenningen av julegrana på Rådhusplassen. (De speiderne som skal lese tekst eller tenne lys møtes kl 16:30 ved Tingsalen)
  • Kl 17:45 speiderne samles (ved Fjeldal kolonial, rådhusplassen) for å tenne fakler. 
  • Fakkeltog sentrum - Lillesand kirke. 
  • Ca kl 18:15 Fredslysmesse i Lillesand kirke når fakkeltoget kommer frem

Ta med     : Fakkeltog og Lysmesse er for hele familien. Alle speidere skal ha speiderskjorte/ bevergenser (hvis du har) og speiderskjerf! De som ikke har speiderskjorte/genser tar på en hvit T-skjorte, hvit tynn genser eller hvit skjorte. Mørkeblå eller svarte bukser.
Det er også mulig å ta med seg fredsflammen hjem om man medbringer egen lykt/lampe.

Hva er Fredslyset?     
Fredsflammen kommer opprinnelig fra Fødselskirken i Betlehem. Det er speiderne i Norge som sørger for at ilden og dens budskap spres ut til flest mulig. Flammen kommer først til Oslo, og fraktes videre av speidere til alle deler av landet på bil, tog og hurtigruten. Flammen må ikke slukkes, men overføres fra lys til lys, døgnet rundt. Alle speiderforbund i Norge deltar i stafetten. .

Viktig symbolikk     Stadig flere land deltar i den enkle, men viktige symbolske spredning av Fredslyset. Budskapet er viktig, kanskje viktigere enn noen gang. Flammen er hentet fra en kristen kirke i et muslimsk område i et jødisk land. En påminnelse om behovet for fred mellom enkeltmennesker, folkegrupper og nasjoner. En av speidingens viktige oppgaver er å arbeide for fred og forståelse mellom mennesker. Fredslysets årlige reise gjennom verden bringer mennesker sammen på tvers av religiøse skillelinjer.

Tent første gang i 1986     
Tradisjonen med å tenne Fredslyset i Betlehem begynte i 1986 da to journalister fra østerriksk radio var på reportasjetur i Israel, og besøkte Jerusalem og Betlehem. I fødselskirken i Betlehem brenner det en evig flamme, og journalistene tok med flammen til Østerrike for å bruke fredslyset som en brekkstang for å komme inn bak jernteppet som den gang delte Europa. De brukte fredslyset som en inngangsbillett for å kunne hjelpe nødlidende i Øst-Europa med mat, medisiner og lignende. Speiderne ble også med i spredningen av fredslyset, og flammen har siden da blitt et symbol for fred i adventstiden. 

Les mere på http://www.fredslyset.no/